ICSS KFT. H-1116 Budapest, Sáfrány u.5. Tel:(36-1)4813040 Fax: (36-1)4813041

Linux portfolio

Tux

Az ICSS Kft-nél nagy hagyománya van a Linux-nak. Már a cég megalakulásától kezdve Linux alapú volt a központi szerverünk, és azóta legtöbb munkatársunk áttért Windows-ról Linuxra a desktopon is. Az évek során felgyülemlett tapasztalatok birtokában vállalkozunk a legkülönfélébb feladatokra Linux környezetben:


Komplett szerverek forgalmazása

Cégünk elsősorban komplett megoldásokat igyekszik értékesíteni. Ennek folyományaként komplett Intel (vagy AMD) alapú szervereket is forgalmazunk. Némely nagy cégekkel ellentétben mi nem egyszerűen előre telepített Linux szervert szállítunk, hanem az ügyfél igényeinek felmérését követően

A legnépszerűbb szerver funkciók, melyeket érdemes Linux-ra bízni:

Cégünknél a ingyenes Linux disztribúciókat preferáljuk, de természetesen az ügyfél igényeinek megfelelően kereskedelmi (vagyis licensz díjas) disztribúciót is telepítünk. Az ICSS KFT. által ajánlott disztribúciók:

GNU Debian
A Debian kimondottan nagy, ingyenes disztribúció. Ideális szerver rendszerekhez, mert minden fontos csomag megtalálható benne, kényelmes a hálózati frissítése, a biztonsági javítások hamar elkészülnek és letölthetők az Internetről. Hátránya, hogy a csomagok nem a legújabb szoftver verziókon alapulnak, továbbá a legtöbb kereskedelmi szoftvergyártó nem támogatja.
Gentoo Linux
A Gentoo is ingyenes disztribúció, ami a többi disztribúciótól eltérően nem előre fordított csomagokat használ, hanem a forráskódbot tölti le, és a konkrét gépre optimalizálva helyben fordítja le a programokat. A Gentoo előnye, hogy a csomagok mindig naprakészek, és maximálisan a helyi igényekhez alakítható. A Gentoo hibák javításával kapcsolatban maximálisan pozitív a tapasztalatunk: sokszor a hibajelzés másnapján már letölthető a javított verzió. Természetesen a Gentoo-nak is vannak hátrányai: telepítése és frissítése sokkal több időbe tellik (letöltés+fordítás), az egész rendszer sokkal munkásabb mint más disztribúciók, végül pedig még nincs teljesen megoldva a csak biztonsági frissítés kérdése.
RedHat Linux
A RedHat a tengeren túlon legelterjedtebb kereskedelmi disztribúció, ami a népszerű RPM csomagkezelőt használja. A RedHat Linux előnye, hogy számos kereskedelmi termék gyártója elsősorban vagy kizárólag ezt a disztribúciót támogatja, valamint megbízható szerver platform. A licensz díj ellenében a RedHat Inc. támogatást nyújt, így a szoftver hibák javítása garantált. A RedHat frissítése kényelmesnek mondható - ameddig a konkrét kiadás támogatása meg nem szűnik.
SuSE Linux
A SuSE Európa piacvezető kereskedelmi disztribúciója. A SuSE-t is számos kereskedelmi termék gyártója támogatja, A SuSE tulajdonosa a Novell, mely a licenszdíj fejében hasonló támogatást nyújt mint a RedHat.


Linux bevezetése nem Intel hardveren

Esetenként az Intel platform szűk keresztmetszetet jelenthet - általában nem a számítási kapacitás, sokkal inkább az I/O területén. Szerencsére a Linux-ot egyre több platformon lehet futtatni. Cégünk hagyományait tekintve magától értetődően támogatjuk a Linux bevezetését az alábbi szerver platformokon:

Minden esetben a platformokon futtatható kereskedelmi disztribúciókat, és esetenként nem csak azokat:


Linux desktop bevezetése

A Linux térhódítása kezdetben a szerver piacra korlátozódott, mára azonban egyre többen vélik úgy, hogy desktop operációs rendszerként is megállja a helyét. Erre élő példa cégünk, ahol a desktop aránya 80%-20% a Linux javára a Windows ellenében. Ugyanakkor ma még a Linux alkalmazások nem 100%-ig kompatibilisek a Windows alkalmazásokkal, ezért a Linux vállalati desktop operációs rendszerként való bevezetését gondos mérlegelésnek kell megelőzni. Munkamódszerünk az alábbi lépésekből áll:

Egy desktop operációs rendszerrel szemben némileg mások az elvárások, mint egy szerver esetén. Bizonyos alkalmazásokat ma már egyetlen iroda sem tud nélkülözni: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, levelező szoftver, web böngésző. Desktop célokra mi az alábbi ingyenes disztribúciókat javasoljuk, mivel ezek tartalmazzák mindezeket a funkciókat:

Fedora Linux
A Fedora sok tekintetben megegyezik a RedHat disztribúcióval, de nincs hozzá kereskedelmi támogatás. Cserébe viszont ingyenes. A Fedora naprakész disztribúció, kényelmesen használható, a környezet Magyar nyelvűre is állítható környezet.
UHU Linux
Pozitív tapasztalatokat szereztünk a magyar fejlesztésű UHU Linux disztribúcióval: sok hasznos csomag, szinte 100%-os magyar fordítás, magyar nyelvű kézikönyv, és lényegében ingyenes. Egyetlen hátránya talán, hogy nem mindig a legfrissebb csomagokat tartalmazza.
Gentoo Linux
A Gentoo Linuxról mint szerver platformról már esett szó. Tapasztalatunk szerint desktop platformként is kiváló, mert mindig a legfrissebb csomagokat tartalmazza, és ingyenes. Hátránya viszont, hogy frissítése időigényes, és testreszabása is jelentős ráfordítást igényel. Inkább tapasztalt Linux felhasználók számára javasolt.


Windows-Linux migráció

Magyar viszonylatban is elmondható, hogy sok helyen a Linux a Windows költséghatékony alternatívájaként jelenik meg a vállalati vezetők látóterében. A Linux sokszor meglévő Windows szervert (vagy gyakrabban: több szervert) vált ki. Néhány szempont:

Egy meglévő infrastruktúra átállítása Linux-ra gondos tervezést igényel, melyhez az ICSS Kft. hathatós segítséget tud nyújtani.


Üzemeltetés, támogatás

Nem csak az általunk forgalmazott rendszerekhez, hanem meglévő, öröklött Linux rendszerek üzemeltetéséhez is tudunk segítséget nyújtani. Ez a segítségnyújtás általánydíjas szerződés keretében történik, melynek tartalmát az igényeknek megfelelően közösen alakítjuk ki ügyfelünkkel. Néhány tipikusnak mondható kritérium:


Alkalmazás fejlesztés

Munkatársaink mindegyike programozó, így kézenfekvő hogy vállaljuk alkalmazások fejlesztéset - többek között Linux platformra is.

Elsődlegesen az alábbi programozási nyelveket és eszközöket használjuk:Utoljára frissítve: 2005-01-31